Блог

Робоча карта на 2 роки в Чехію

Робоча карта на 2 роки в Чехію: часті питання

Чехія - прекрасна країна як для туризму та проживання, так і для заробітку. Але для того, щоб влаштуватися на роботу в Чехії, необхідно отримати робочу карту на 2 роки.

Дозвіл на роботу в Чехії

Оформити дозвіл на роботу в Чехії дозволить іноземцю працювати законно в даній країні не так вже й просто. Перш за все роботодавець відкриває вакансію на біржі зайнятості населення, на яку можуть подавати заявки чехи.

Після того як пройде термін від 30 днів до 3 місяців (це пов'язано з високим рівнем безробіття в Чехії), роботодавець подає до міністерства праці заяву про те, що місцеве населення з яких-небудь причин на цю вакансію не підходить.

Після цього міністерство праці видає дозвіл на роботу.

Існують і інші способи працювати в Чехії - Трудова і Синя карти Євросоюзу. Однак, всі три документи (включаючи дозвіл на роботу) мають деякі відмінності.

  1. Дозвіл на роботу в Чехії, видається до робочої візи, не має будь-яких вимог до кваліфікації претендента. Це означає, що можна влаштуватися навіть на роботу малокваліфікованого співробітника.
  2. Оформлення працівника. Наявність дозволу на працевлаштування не дає автоматично можливості приїжджим виконувати роботу без Чеської робочої візи.
  3. Роботодавець подає попередню заяву в Міністерство праці про те, що готовий прийняти на роботу громадянина іншої країни.

Дозвіл на роботу в Чехії видається максимально на термін на 2 роки.

Як отримати трудову карту в Чехію: часті питання

  1. Який термін дії? Робоча карта видається на період дії трудового договору, але не більше, ніж на 2 роки.
  2. Як подати заявку на отримання робочої карти? Скористайтесь послугами Центру візової підтримки “ВізаТУТ” та позбавте себе можливості годинами просиджувати в чергах у відділеннях Міністерства праці. Наша команда з 6-річним досвідом допоможе із вибором вакансії, а також зробить всю бюрократичну роботу за Вас.
  3. Які вакансії пропонують іноземцям? Основною умовою чеського законодавства є реєстр вакантного місця в реєстрі (базі даних) вакантних робочих місць, інформація про вакансію розміщується на порталі Міністерства праці у відкритому доступі. В першу чергу перевага на вакантне місце надається громадянам Чехії.
  4. Скільки часу чекати на оформлення робочої карти в Чехію? В стандартних випадках заява розглядається протягом 90 днів, але передбачена затримка у 120 днів. На практиці терміни видачі можуть затягуватися і до року, інколи й більше. Але Центр візової підтримки “ВізаТУТ” гарантує оформлення робочої карти в Чехію у найшвидші терміни, всього за 2-3 місяці.
  5. Чи можна змінювати роботодавця власникам робочої карти? Звісно можна, але є деякі формальності. Вам потрібно буде пройти всю процедуру, що стосується вакансії, а також попросити письмової згоди у Міністерства Внутрішніх Справ Чехії на право зміни роботодавця. За згодою МВС Чехії можна працювати й більше, ніж в одного роботодавця без необхідності додаткового оформлення робочої карти.

Що ще може знадобитися?

 Крім трудового договору також можна додати документ про наміри укласти трудовий договір. До речі, слід врахувати, що такі документи неодмінно повинні містити інформацію про заробітну плату - МРОТ в Чехії становить 8500 CZK.

Мінімальна кількість трудових годин - 15 на тиждень. Цілком ймовірно, що для кваліфікованого працівника може знадобитися підтвердження професійної відповідності передбачуваній посаді.

Що може виступити в якості такого підтвердження:

      Диплом про освіту. У тому випадку, якщо диплом не є міжнародним, потрібно пройти процес нострифікації - це визнання компетентними органами Чеської республіки відповідності документа про іноземну освіту;

       Будь-які документи, які підтверджують професійну спроможність для тієї посади, на якій передбачається вести трудову діяльність. Це можуть бути водійські права певної категорії, або інші дозволи і допуски.

В окремих випадках можуть знадобитися інші документи для роботи в Чехії: довідка про те, що особа, яка претендує на роботу в Чехії, не має судимості в тій країні, де у нього громадянство, і в тих країнах, де він проживав не менше півроку за останні 36 місяців.

Медична довідка про відсутність захворювань - ВІЛ, СНІД, туберкульоз. Необхідно пам'ятати про те, що абсолютно всі документи, які подаються в посольство або консульство Чехії повинні бути перекладені на чеську мову.

Центр візової підтримки “ВізаТУТ” - гарантія кваліфікованої підтримки.

Самостійне оформлення трудової карти - процес, який витрачає багато сил, часу і нервів. Але він може стати набагато приємнішим, якщо Ви звернетеся, якщо Ви звернетеся у Центр візової підтримки “ВізаТУТ”.

Ми - компанія з багаторічним досвідом роботи, завдяки нам Ви маєте змогу отримати робочу карту в Чехію в швидкі терміни та без зайвих нервів.

 

 

back