Блог

Все про візи: що Ви повинні знати перш ніж вирушати в іншу країну?

Віза - документ, дозвіл керівних органів країни на в’їзд та перебування конкретної особи на її території. Для того аби поїхати в ту чи іншу країну, громадянам України в першу чергу необхідно оформити відповідну візу. Зазвичай, віза виглядає як вклейка в закордонний паспорт, яка захищена від підробок, або це може бути звичайний штамп. Центр візової підтримки “Віза ТУТ” розповість все про візи: що Ви повинні знати перш ніж вирушати в іншу країну?

Є 2 основних типи віз:

      імміграційні візи - дають право на постійне перебування в країні;

      неімміграційні візи - не дають право на постійне перебування в країні

Найчастіше, кількість імміграційних віз, які видаються щорічно, квотується - тобто, обмежується за кількістю країною, їх видає. Кількість же неімміграційних віз не має обмежень для більшості типів віз, окрім віз, які дозволяють роботу (вони, як правило, теж квотуються).

Неімміграційні візи розрізняються за тривалістю перебування в країні особи, її отримав.

Це два види віз:

      візи для короткочасного перебування,

      візи для тривалого перебування.

В рамках кожної з цих двох груп, все візи розрізняються за метою приїзду: це може бути робота, навчання, туризм, ділові контакти й т.п. Як правило, для кожної з цілей приїзду в країну існує свій тип візи. Список цих типів майже однаковий для більшості країн з невеликими змінами у формулюваннях.

 Крім того, візи навіть одного типу можуть мати різний термін дії - місяць, три місяці, рік - залежить від запиту та від того, чи може він підтвердити свою потребу саме в такій тривалості візи та від того, чи дозволяє даний тип візи таку тривалість.

Ще одне поділ типів віз - за кількістю поїздок. Тобто, скільки разів людина може в'їхати в країну і виїхати з неї в межах дії однієї візи. За кількістю поїздок візи поділяються, як правило, на одноразові та мульти (багаторазові) візи. Мультивізи не обмежують кількість поїздок в країну. Рідше посольства видають візи, що дають право, на конкретну кількість відвідувань країни, але більш ніж на одне.

Крім назв, візи часто мають буквенні та цифрові коди. Як назви, так і коди в кожній країні свої. Нижче ми наводимо найбільш часто зустрічаються назви віз з поясненнями.

Основні типи неіміграційних віз.

1.    Візи для короткочасних відвідин:

      Туристичні візи

Видаються самостійно туристам, що подорожують або турагентствам на групу мандрівників. Для оформлення туристичної візи необхідний туристичний ваучер або броня готелю. Віза не дає права на тривале перебування і роботу.

      Ділові візи

Видаються громадянам, які виїжджають з діловими цілями на запрошення від іноземних організацій. Не дають права на роботу і навчання. Можуть бути як однократними, так і багаторазовими (мульти).

2. Візи для тривалого перебування в країні.

      Навчальні (студентські) візи

 Видаються студентам, слухачам на запрошення навчального закладу. Видається на певний термін з можливістю подальшого продовження. Як правило, право на роботу надається не раніше, ніж через рік навчання.

      Робочі візи

 Видається, як правило, видаються за клопотанням потенційного роботодавця. Віза дає право на перебування і на роботу в країні. Цей тип віз може поділятися на підгрупи за ступенем кваліфікованості праці. Як правило, не дають права на навчання.

      Бізнес-візи (інвестор, власник бізнесу або частини бізнесу)

Застосовується в разі, якщо здобувач заявляє про готовність інвестувати в економіку країни значні кошти. Як правило, продовження візи залежить від успішності підприємства. Ця категорія, в разі бізнес імміграції, може переходити в імміграційну.

      Імміграційні візи

Повернення на історичну батьківщину

 Наприклад, на підставі «закону про повернення», держава Ізраїль вважає зобов'язаним себе давати кожному єврею Ізраїльське громадянство (на вимогу).

      Незалежна імміграція

 Дана категорія передбачена для людей, чиї професійні або технічні навички, а також рівень освіти дозволяють набрати прохідний бал за спеціально розробленим тестом. Бали нараховуються за рівень освіти, основну професію, за володіння мовою, вік, досвід роботи та багато іншого. Наявність родинних зв'язків в країні не передбачається.

      Возз'єднання сімей

Ця категорія не вимагає наявності певного рівня освіти або знання державної мови, до уваги беруться лише родинні зв'язки. У цю категорію включається велика кількість підкласів: по ній може іммігрувати чоловік до чоловіка, дитина до батьків, літні батьки до дітей, родич, здатний взяти на себе обов'язки по догляду за своїм родичем-спонсором, які проживають в країні. Імміграція по більшості з цих підкласів вимагає наявності спонсорської підтримки.

      Віза біженцям

 Заяви на отримання статусу біженця розглядаються на строго індивідуальній основі та проходять через процедуру всебічного аналізу обставин, які змусили людини покинути батьківщину, а також аналіз поточну політико-економічну ситуацію в країні його проживання. Статус біженця можна отримати тільки в тому випадку, якщо людина піддавалася переслідуванням в країні свого проживання з причин расової, національної, релігійної приналежності, політичних переконань. Причому ситуація, в якій опинилася людина, повинна бути дуже серйозна, а такі напів заходи як переїзд в інше місто або область не можуть допомогти.

Центр візової підтримки “Віза ТУТ”

      Ми знаємо все про вимоги консульств іноземних держав до громадян України при відкритті віз. Швидко реагуємо на зміни. Пропонуємо найкращі рішення.

      Здійснюємо індивідуальний підхід до кожного нашого клієнта.

      Маєте до нас питання? Заповніть коротку форму на сайті та наш менеджер зателефонує Вам для надання безкоштовної консультації.

Отримати візу з Центром візової підтримки “Віза ТУТ” - це просто!

back